Ceremonieel trouwen bij een zelfstandig trouwambtenaar
Er is veel over te zeggen. Ceremonieel trouwen met een zelfstandig trouwambtenaar. Van een zelfstandig trouwambtenaar kan het tarief hoger liggen dan de leges die je betaalt aan een gemeente wanneer je via een BABS van de gemeente trouwt. Dat mag ook want inmiddels is wel bekend dat je van een zelfstandig trouwambtenaar meer mag verwachten dan een BABS van de gemeente. En zit veel meer tijd in de voorbereiding van de ceremonie en dat is dan ook terug te zien in het tarief. De prijzen variëren echter ontzettend bij de zelfstandig trouwambtenaren. Je hebt ze van 600,- euro tot 3500,- en alles wat daar nog tussen zit. De prijsverschillen hebben te maken met de ervaring van de zelfstandig trouwambtenaar, de populariteit en uniekheid van de trouwambtenaar(vraag/aanbod) en uiteraard weet de trouwambtenaar zelf hoeveel uren hij/zij kwijt is voor de ceremonie en zal hiermee ook rekening houden bij het vragen van zijn/haar prijs.
Toch zou het voor kunnen komen dat je een zelfstandig trouwambtenaar treft waar je minder aan kwijt bent dan bij een gemeente. Want ook de prijzen tussen de verschillende gemeentes verschillen enorm. Bij sommige gemeentes kost trouwen ruim boven de 1000,- euro.
Wettelijk trouwen bij een BABS
We gaan even terug naar waar deze blog over gaat. Ceremonieel trouwen. Of nee, eerst even naar het wettelijk trouwen om het ceremonieel trouwen te kunnen begrijpen. Wanneer je met een BABS trouwt, via de gemeente, dan ben je wettelijk getrouwd. Als voorbeeld neem ik even de gemeente Amsterdam waarbij je op zaterdag trouwt op een trouwlocatie ergens in de stad. De kosten hiervoor die de gemeente Amsterdam vraagt zijn 1080,90,- Let op! Je hebt dan dus geen zelfstandig trouwambtenaar maar een ambtenaar van de gemeente. Er zitten echt hele leuke trouwambtenaren tussen maar dit blijft een gok omdat een uitgebreide kennismaking zoals je met een zelfstandig trouwambtenaar hebt ontbreekt. Daarnaast zit er zoals eerder gezegd minder voorbereiding in dus kan je er ook minder van verwachten. Al zijn er zeker ook trouwambtenaren van de gemeente die er echt iets leuks van maken.
Wettelijk trouwen bij een zelfstandig trouwambtenaar
Het volgende voorbeeld is dat je wettelijk trouwt met een zelfstandig trouwambtenaar. Dezelfde plek, ergens in Amsterdam dus, en dezelfde dag. De zelfstandig trouwambtenaar rekent zijn/haar tarief. Als ik mezelf als voorbeeld neem en we er van uitgaan dat je interesse uit gaat naar pakket twee zal dat 1808,95,- incl BTW zijn. Daar bovenop komt de eerder genoemde 1080,90,- euro die de gemeente vraagt. De gemeente rekent deze leges namelijk door. Waarom? Omdat je wettelijk trouwt. Dat is het korte antwoord. Wat daar ook nog bovenop komt zijn de kosten voor benoeming/beëdiging van de desbetreffende zelfstandig trouwambtenaar. Alleen met die benoeming mag hij/zij je wettelijk trouwen. De kosten in Amsterdam hiervoor zijn 280,60,- Dus de rekensom: 1808,95,- + 1080,90,- + 280,60,- = een slordige 3170,45,- !! En dan moet de locatie uiteraard nog betaald worden. Oh ja en de fotograaf, styliste, visagiste, vervoer, jurk, pak, en noem maar op! Whaaa!!
Kosten besparen door ceremonieel te trouwen
Dit kan anders. En dan komt ceremonieel trouwen om de hoek kijken. Want nu denk je misschien; “ja dahaaag. We laten die leuke zelfstandig trouwambtenaar wel schieten. Het is allemaal al duur genoeg en we trouwen dan wel via de gemeente.” Niet doen!! Want wat nou als je je nog steeds door die leuke zelfstandig trouwambtenaar kunt laten trouwen maar voor een ander bedrag dan die 3170,45,-? Dan kun je het geld dat je over houdt mooi in je jurk/pak of het feest stoppen. Ceremonieel trouwen zou wel eens wat voor jullie kunnen zijn. Op jullie grote dag, een zaterdag in Amsterdam, worden jullie door jullie lievelings trouwambtenaar ceremonieel getrouwd. Omdat het niet wettelijk is heeft de gemeente hier niks meer mee te maken en ben je ze dus ook geen geld schuldig.
Maw 1080,90,- (kosten trouwen zaterdag) + 280,60,-(benoeming) = 1361,50,- stop je in je zak! Wel ben je natuurlijk je zelfstandig trouwambtenaar in dit geval 1808,95,- verschuldigd.
Maar hoe zit dat dan? Want dan zijn we niet wettelijk getrouwd? Dat heb je goed opgemerkt want dat klopt. Maar daar gaan jullie nog even een klein en intiem momentje van maken bij het gemeentehuis. Op een gratis moment uiteraard! En dit moment moet je dan vooral zien als een formaliteit. Zodat je je man ook écht je man kunt noemen en je vrouw je vrouw. Dit moment kun je voor of na het ceremoniële huwelijk doen. Net wat voor jullie prettig voelt. Zelf ben ik eerst ceremonieel getrouwd omdat we dan echt voor het eerst zouden ervaren hoe het is om “Ja’ tegen elkaar te zeggen. Bij de wettelijke trouw, een paar dagen later, hebben we een heel gezellig samenkomen gehad met getuigen en ouders. Met toch weer taart en een lunch. Haha waarom niet? We zijn er toch! Waarbij we lekker hebben kunnen na kletsen over de bruiloft. Maar onze échte dag was de dag dat we ceremonieel trouwden en met al onze dierbaren de liefde vierden. Dit is dan ook de dag die we ieder jaar weer vieren.
Nog een voordeel aan ceremonieel trouwen
Ceremonieel trouwen is in alle opzichten hetzelfde als wettelijk trouwen. Inclusief Ja-woord, ringen en het tekenen van aktes. Aktes die je overigens mee naar huis krijgt want deze hoeven het archief niet in. Gelijk een leuke herinnering dus. Wat er ook anders is aan ceremonieel trouwen is dat je het geheel je eigen feestje kunt maken. Het mag ieder moment van de dag en op iedere plek die je wilt. Samen met je zelfstandig trouwambtenaar vul je het helemaal in zoals het bij jullie past. Want er is geen gemeente die er wat van vindt. Er zijn geen regels waar je rekening mee hoeft te houden. Ook dit is naast de kosten die je jezelf bespaard uiteraard een heel groot voordeel.
Veel tekst en veel uitleg. Hopelijk is het duidelijker geworden ipv onduidelijker. En als er vragen over zijn staat het jullie altijd vrij om mij te benaderen via het contactformulier of via mijn mailadres info@detrouwvriendin.nl